Birçok biyolojik ve çevresel etmene bağlı olarak gelişen duyma kaybı, ses algılama yetisine sahip bütün canlılarda ortaya çıkabilir.
Seslerin şiddeti ise desibel ile belirtilir. 80 dB üserindeki seslere uzun süre maruz kalmak işitme kaybına neden olabilir. 130 dB ve üzerindeki sesler kulaklarda fiziksel hasara neden olabilir.80 dB'ye örnek olarak iş makinalarının çıkardığı gürültü, 130 dB'ye örnek olarak jet uçağı motoru örnek verilebilir.
3 çeşit işitme kaybı vardır.
Çoğu kişi, yaşları arttıkça işitme duyularını en azından bir derece kaybeder ve 65 yaş ve üstü yaşlara geldiğinde, üç kişiden biri bir çeşit işitme bozukluğuna sahiptir.
İşitme kaybının en yaygın türü, iç kulak sinirleri hasar gördüğünde ve beyne ses sinyalleri gönderemediğinde ortaya çıkar. Yaş, gürültü hasarı veya ilaçlara bağlı olarak iç kulaktaki saç hücrelerinin soldurulması nedeniyle işitme kaybının en yaygın türüdür. Sağlıklı saç hücreleri olmadan kulak sesleri düzgün şekilde algılayamaz.
İletken işitme kaybı genellikle sesin orta kulağa girmesini önleyen dış veya orta kulaktaki tıkanıklıkların sonucudur. Sesler ve sesler soluk, çarpık veya her ikisi gibi ses çıkarabilir. Çoğu iletken işitme kaybı vakası tıbbi veya cerrahi olarak tedavi edilebilir.
Karışık işitme kaybı, sensorinöral ve iletken işitme kaybının bir kombinasyonudur.
Sensorinöral ve karışık işitme kaybında tedavi olarak işitme cihazı ile tedavi edilebilirken. Çoğu İletken işitme kaybının tıbbi veya cerrahi olarak tedavi edilebilir.